28 November 2008

Egenjäst

Jag har just satt en surdeg! Motivationen hämtar jag ur alla färdigskivade, fabriksbakade toasts jag har ätit de senaste två månaderna - nu är det dags för handknådat och lite omväxling. Jag är även inspirerad av Manfred och följer lydigt receptet från Saltå Kvarn.

Kommer jag lyckas med glutentrådarna utan 600 Watts elektrisk kraft från Bosch?

Fortsättning följer om bara några dagar.

5 comments:

Klara said...

Lyckat till! David är väldigt inne på surdeg för tillfället, så vi får äta hembakat sådant flera frukostar i veckan nu.
Det är nästan som att ha ett litet husdjur hemma. Surdegen flyttas mellan rumstempererat skåp och kylskåp och matas då och då.

ulrika said...

Tack för påminnelsen Klara - den ska ju matas idag! Min får bo i ugnen (avstängd) för den optimala temperaturen tills den mognat. I jämförelse med David är jag lite av en novis så jag undrar vad hans tips är för en frasig skorpa på brödet?

David said...

Jag brukar köra full värme på ugnen ett bra tag innan jag stoppar in brödet, så att ugnen blir riktigt varm.

Jag låter en djup ugnsplåt ligga på nedersta falsen under uppvärmning och när jag (snabbt, för att inte släppa ut för mycket värme) skjutsar in plåten med brödet kastar jag samtidigt in ca 5 isbitar i den djupa plåten så att det blir ånga.
Jag har testat lite med att hälla i kokande vatten istället, men det är så svårt att hantera utan att bränna sig, så jag gick tillbaka till isbitarna.

Tänk bara på att använda en plåt, första gången använde jag smart nog en glasform som sprack i samma sekund som jag kastade in isbitarna.

Efter 15 minuter sänker jag värmen och vädrar ut ångan.
När brödet är färdigt (jag mäter med ugnstermometer) låter jag det svalna helt på ett galler, utan handduk över brödet.

Förvara brödet i en papperspåse eller stående på höjden (med snittytan ned mot skärbräda/tallrik). Så fort man stoppar in brödet i plastpåse över natten blir det mjukare skorpa.

Jag har hittat de flesta tipsen på nätet, mest här och här.

En baksten skulle nog hjälpa också, men har inte hunnit skaffa någon än.

ulrika said...

Då är jag inne på rätt spår David. Envisas också med vätska som ger ånga i ugnen men visste inte om det gör så stor skillnad egentligen. Nu ska jag dessutom baka i varmluftsugn för första gången. Och TACK för bloggtips, hur underbart detaljerade som helst! (Micke - har du läst dem?)

Micke said...

Haha. Nej, men nu vet jag att det finns en jag kan ringa om det uppstår problem med fördegen. :)