1 May 2009

Books for Cooks

Som konsument av musik, innan fildelning, Pirat Bay och Spotify var på allas läppar, gick man till skivbutiken. Popsnöret bläddrade bland CDisarna sorterade som Pop & Rock. Ville man digga till The Coasters letade man förslagsvis under Rhytm'n'Blues. DJs med dansgolv att underhålla stod dubbelvikta över backarna med 12" vinyl.

Nu, år 2009, håller ju skivbutiken gå samma öde till mötes som dinosauren men tänk er istället en bokhandel lika välsorterad och systematiskt presenterad. Där var jag idag! Hyllorna är märkta efter kategorier som BBQ, Cakes, Party, Bread, Seafood osv och kokböckerna sorterade därefter. Nästa vägg är tilldelad världens alla kontinenter ner på landsnivå (Sverige under "Scandinavia" med ett uppseendeväckande omodernt urval böcker och titlar). Kokbok galore med andra ord.

När man har dräglat klart över alla vackra bilder och inspirerande uppslag och samtidigt jobbat upp aptiten, då, då kliver man längre in i lokalen för att äta maten ur samma böcker! Underbart. För där står det en glad bokhandelsidkare med franskt (såklart) ursprung och rör i grytorna på den lilla spisen när han inte dirigerar den timmeslånga kön med gäster.

Dagens meny var 1) Tomato, Feta, Almond and Date baklava, 2) Chicken, Pumpkin & Chickpeas, 3) Butterscotch Pecan Cheesecake. Kokböckerna ur vilka recepten var tagna ur var on display framför den glada fransosen. Mitt emot mig satt Hanna, en god vän gästandes från Stockholm som grädde på moset.

Sen till en något förbryllande detalj. Jag trodde jag hörde fel fram till dess vi tog notan - kalaset kostade £5 för 2 rätter, £7 för 3 rätter. Så billigt och gott kommer man liksom inte undan i den här stan. Books for Cooks är i sådant fall undantaget som bekräftar regeln.

Den här lilla pärlan ligger på samma gata som förlagan till the Travel Bookshop, känd från filmen "Notting Hill". Men låt er inte luras av turisterna som flockas där. Det är på andra sidan gatan som bokhandeln ni ska spana in ligger.

2 comments:

Anonymous said...

Mmm...låter härligt! Både vad gäller mat och pris.
Här har vi grillat korv med sallad och strips. Inte dumt det heller!
kram/k

ulrika said...

Hot Dogs i mina drömmar... Är det snöfritt på baksidan än, k?