26 April 2009

Number One Café

Jag kan sammanfatta mina erfarenheter av att laga thaikäk till färsk ingefära, röd chili, vitlök, citrongräs, fish sauce, bladkoriander, mynta och kokosmjölk. Kompiskryddorna som trots sin allmänna förekomst, faktiskt för talan för en ganska stor del av det thailändska köket. I synnerhet om de får hänga ihop och koka ihop.

Igår lärde jag mig om en representant till - Pandanus eller Bai Toey. Det är saften från pandanblad som ger thailändska rätter dess säregna gröna färg (och smak). Hela blad kokar man med riset eller så kan man surra små kycklingknyten av dem. Och steker man crêpes på pandanessens, stuffar dem med sötsliskig röra på kokosflingor så har man en Thai Pancake!

Jag smakade en igår som grädde på moset efter fishcakes och Gaeng Ped Yang på Number One Café, 1 Dalgarno Gardens, W10 - en väldigt mycket kvarterskrog och väldigt mycket thairestaurang med kulörta lyktor och bambuskog i entrén. Här kan man äta fantastiskt god thaimat, till oförskämt låga priser och till egen medhavd öl/vin om man så önskar. Och så kan man beställa "Fantastico Indivdual" till dessert, bara en sådan sak. Möjligen man ska se upp med rätter som sägs vara "very hot" i menyn. Jag har en känsla Number One Café lever upp till förväntningarna på "very hot" och att det här är en thairestaurang som t.o.m. skulle få väl godkänt av Tage, min f d kollega som helst vill svettas och osa lite när han äter thailändsk biffsallad.

Nästa gång vill jag gå hit med Nadja och James, som lovebombade det här stället redan för flera månader sedan så jag kan få guidning igenom menyn.

1 comment:

ulrika said...

For my English speaking peers:
I can summarize my thai food cooking skills in fresh ginger, chili, lemon grass, fish sauce, coriander, mint and cocoanut milk. Despite being common or garden spices these taste buddies actually represent the fundament of the Thai Cuisine. If not even the best if you leave them to stick and simmer together.

Yesterday I got acquainted with another key player - Pandanus plant or Bai Toey. The juice from the Pandan leaves gives thai dishes its characteristic green color (and flavor). When cooking rice, add fresh leaves to the water or fry marinated chicken wrapped up in them. If you make crepes based on pandan essence and stuff them with a sweet, gooey coconut paste you have got a Thai Pancake!

I had one last night, the final touch to fish cakes and Gaeng Ped Yang at Number One Café, 1 Dalgarno Gardens - very much so a local thai restaurant in W10. Here you can bring your own drinks, eat fantastically good thai food to fantastic prices. You can even order a "Fantastico Individual" from the dessert menu. Possibly you should go easy on dishes put as "very hot" in the menu. I have a feeling this place meets the expectations on "very hot" and would even get approved by Tage, my ex colleague who wants to finish his beef salad sweating and almost at fire.

Next time I visit I would love to join Nadja and James, who praised this place months and months ago, in order find the gems in the menu.