16 May 2010

Nux Indica

Vattnet från en kokosnöt är inte vilken törstsläckare som helst. På köpet kommer ingredienser som Coca-Cola Company drömmer om att kunna trycka på sina innehållsförteckningar: antioxidanter, socker, fiber, protein, vitaminer och mineraler.

Kokosnöten är en stenfrukt som likt dess familjemedlemmar går igenom ett par faser innan den anses mogen. I grön dräkt är den ung och sitter fortfarande kvar i palmens bladkrona. Under det gröna yttre skalet döljer sig fibrerna som friläggs och närmast liknar ett skägg, när den skrumpnar. Vid det laget är kokosnöten brun i skalet. Då har den trillat ner på backen av sig själv och är redo sätta skott. Köttet på insidan är tjockt och saften mjölkigare.

Kanske kokosnöten var på het på 80-talet för jag har minnen av att ofta knapra på en bit av det vita köttet (frukten eller vad man nu säger). Relativt ofta ska väl sägas - hur ofta äter man färsk kokos som Skandinav egentligen?! En halva gick till småfåglarna vintertid. Hålet vi borrat (jomenvisst) för att ta till vara på den dyrbara och exotiska saften, trädde vi ett snöre genom och sen hängde vi den upp och ner i björken. Som liten flicka var jag f ö också liten som en sparv och min kära mor ville väl även mitt bästa. För likt många andra nötter har kokosnöten ett maxat energiinnehåll. Men - och det här är haken - den är inte bara fet. Den innehåller mättat fett, det mindre nyttiga fettet som är av ondo för blodfetter och kolestrolvärden.

Gröna kokosnötter en sval dag i Maj är tämligen lätt att hitta på Portobello marknad. Mycket tack vare Notting Hill Carnival som kan skyllas för karibiska influenseer all year round. Jag och J enades om att saften smakade varken gott eller illa. Den smakade mest ingenting. Köttet skärde jag ur och prövade torrosta i panna men det förblev totalt smaklöst. Det är väl på stranden i Kerala man väl egentligen ska äta färsk kokosnöt.

4 comments:

Koko (s) Leia said...

Kokosnötsvatten är bäst! Jag tycker det smakar himmel! Ett tips är att be mannen med sabeln som säljer dem att klyva dem så man kan sörpla i sig gelén inuti! Ett annat tips är att hälla upp lite is, rom och färsk kokosnötsvatten. Mums!

Kram

You will eat it and you will like it said...

Gott folk, här får vi proffstips av Leia, bördig av Trinidad!

Klara said...

Jag gillar det!

Kokosvattnet var min räddning när jag som gravid spenderade två veckor i Brasilien och bara kunde titta på medan de andra sörplade Caipirinhas på stranden.

You will eat it and you will like it said...

Klara - där och då hade jag också kunnat dricka kokosvatten. Utan att ens vara gravid.